Šport i rekreacija

Prvo športsko društvo – klub u Zelini osnovano je 1907. godine. Bio je to Nogometni klub Zelina, koju je svoju prvu službenu utakmicu odigrao sredinom kolovoza na livadi Vardešica. Utakmica je pratilo 300 gledatelja, a protivnika, športski klub Viktoriju, pobijedili su s 4:0.

Od tada javljaju se i ostale športske grane – klizanje, hrvanje, gimnastika, tenis, biciklizam, skijanje. Izgradnjom bazena, Zelina je bila domaćin republičkim prvenstvima u plivanju – 1948., 1949. i 1950. godine. Zelina je dala brojne viđene i poznate športaše koji su, braneći boje zelinskih te prvenstveno zagrebačkih klubova, pronosili slavu hrvatskog športa – sjajni nogometaši Rac, Horvatić, Grčevišć, Klobučar te atletičari Podvorec i Celinić. Prvaci bivše države bili su Vlado Kocman u streljaštvu, marijan Podvorec u atletici i Zlatko Ivančan u motocrossu.

Zelina je bila domaćin proglašenja najboljih športaša Hrvatske kada su najboljim proglašeni legendarni Dragutin Šurbek, danas NBA zvijezda Toni Kukoč, kao i nenadmašna Sanda Dubravčić. Također, Zelina je ponosna i na domaćinstvo košarkaškog turnira u sklopu Univerzijade 1987. godine, kao i na tradicionalni malonogometni turnir koji je po značaju odmah iza najpopularnijeg – Kutije šibica. 

  
Danas u Sv. Ivanu Zelini djeluje dvadesetak športskih klubova u raznim športskim granama: nogometu, hokeju na travi i dvoranskom hokeju, rukometu, tenisu, borilačkim vještinama, ribolovu, planinarenju, automobilizmu, itd., a više o njima možete pronaći u Katalogu udruga Grada Svetog Ivana Zeline.

 

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija