Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 63

Četvrtak, 02 Lipanj 2011 08:29

Proštenje za blagdan sv. Antuna

Povodom obilježavanja blagdana svetog Antuna, 12. lipnja 2011. godine u Blaškovcu u kapeli sv. Antuna se održava se tradicionalno proštenje, a misa počinje u 11 sati.

Zanimljivosti o kapeli sv. Antuna

Kapela sv. Antuna u Blaškovcu sagrađena je u arhitektonskim oblicima tipičnim za kraj 18. i početak 19. stoljeća, a donekle je izmijenjena obnovama 19. i 20. stoljeća. Ističe se smještajem kojim obogaćuje izgled krajolika , te vrijednim dijelovima baroknog inventara čime se svrstava među značajne sakralne objekte zelinskog područja. Sagrađena je na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće na posjedu patrona crkve Draškovića i obnavljanja 80-ih godina 19. stoljeća te 1914. i 1966. godine.U unutrašnjosti je sačuvan vrijedan inventar baroknih obilježja iz druge polovine 18. stoljeća glavni oltar sv. Antuna postavljen u svetištu i dva bočna oltara uz trijumfalni luk, te dvije samostalne drvene skulpture sv. Petra i sv. Pavla.

Oltar Sv. Antuna Padovanskog izrađen je sredinom 18.st., a postavljen u svetište kapele Sv. Antuna u Blaškovcu nakon potresa 1880.g., kada je prenesen iz oštećene Zagrebačke katedrale. Menza je zidana i s prednje strane prekrivena bogato ukrašenim antependijem od umjetnog kamena. Bočne se strane uvlače u dubinu apside, a povrh njih je smješten po jedan korintski stup koji nosi raskinuto gređe. Na vanjskim stranama nalaze se drveni kipovi Sv. Petra i Sv. Pavla, a s unutrašnje uokvirena oltarna slika Sv. Antuna Pad. Nad gređem se diže atika završena s dvije profilirane volute dok središnji dio zauzimaju oblaci sa zrakama. Već je sam podatak o izvornom smještaju oltara u Zagrebačkoj katedrali vrlo vrijedan, dok izuzetnost ovog djela ističu visoka umjetnička i zanatska kvaliteta izvedbe, te rijetkost materijala stuccolustra na području sjeverozapadne Hrvatske.

 

Pročitano 2580 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama | Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina