Utorak, 02 Listopad 2018 12:41

U Svetom Ivanu Zelini postavljena klupa za dojenje

Zagrebačka županija je povodom obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja postavila na 9 lokacija diljem županije klupe za dojenje. Klupe su postavljene u cilju promicanja dojenja, a prilagođene su za dojenje i prematanje djece.

U Svetom Ivanu Zelini klupa za dojenje postavljena je prošlog tjedna na dječjem igralištu na Trgu Ante Starčevića, a svečano otvorenje održano je u utorak 2. listopada 2018. godine.

Svečanom otvorenju prisustvovali su predstavnici Grada Svetog Ivana Zeline, Doma zdravlja Zagrebačke županije - Ispostave Sveti Ivan Zelina, Gradskog društva Crvenog križa Sveti Ivan Zelina, glavne i patronažne sestre, kao i majke s djecom.

U ime Grada Svetog Ivana Zeline okupljenima se obratio gradonačelnik Hrvoje Košćec, koji je zahvalio Županiji na ovoj hvalevrijednoj inicijativi te istaknuo da je to samo još jedan korak u nizu aktivnosti koje Grad i Županija provode. Prema njegovim riječima, to jest prva klupa za dojenje u gradu, ali zasigurno nije zadnja.

Doktorica Štefica Kamenarić-Filipović, voditeljica Doma zdravlja Zagrebačke županije - Ispostave Sveti Ivan Zelina naglasila je važnost dojenja: „Nadamo se da će i ovaj mali doprinos potaknuti majke da veću pažnju posvete dojenju. Zahvaljujem Gradu Svetom Ivanu Zelini što su nam omogućili da se klupa postavi u gradu i nadam se da će je majke rodilje rado prihvatiti“.

Okupljenima se obratio i pedijatar Zdravko Vinković predstavivši statističke podatke vezane uz dojenje: „Prema statističkim podacima kojima raspolažemo, u prvom mjesecu, po izlasku iz rodilišta 96% mama rodilja doji, što je izvanredan podatak. Mislim da se tu prepoznaje i napor rodilišta, koja su u to uključena, a mi onda samo još dodatno potaknemo. I sa tri do četiri mjeseca još je veliki postotak – više od 80%. Sada dolazimo do onog dijela kada je potrebno malo više promovirati dojenje u ambulanti ili putem medija te dati detaljnije upute kako sačuvati dojenje što dulje. Smatram da je dojenje dobro prihvaćeno u našem gradu i da je većina roditelja svjesna da je to prvi način prehrane za dijete. Inače, dojenje se preporuča do godine dana starosti djeteta".

Pročitano 1414 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija