Petak, 27 Travanj 2018 14:07

Predstavljena skulptura "Brentar" u Svetom Ivanu Zelini

Skulptura „Brentar“, rad braće Pavletić iz Udruge „Arteco“, u petak, 27. travnja 2018. godine je službeno predstavljena na središnjemu zelinskom trgu.


Svečanosti su u ime Grada Svetog Ivana Zeline nazočili gradonačelnik Hrvoje Košćec i dogradonačelnik Mario Dukarić, predstavnici medija i Pučkog otvorenog učilišta kao idejno-operativnog nositelja projekta, te Zoran, Zdenko i Marinko Pavletić iz Udruge „Arteco“.

„Brentar“ je zamišljen kao dodatna umjetnička vrijednost Izložbi vina kontinentalne Hrvatske, koja ove godine doživljava jubilarno, pedeseto izdanje. Impozantne visine, od gotovo četiri metra, u potpunosti je obložen drvom vinove loze koja je, uz drvo masline, osnovni gradivni element u umjetničkom radu Pavletićevih.

- „Brentar“ na idealan način simbolizira stoljetnu vinogradarsku kulturu zelinskog seljaka, težaka koji trpi pod teškim teretom brente polako se uspinjući svojim vinogradom, s mišlju na trenutak kada će se težak rad pretvoriti u radost ispijanja osvježavajuće vinske kapljice u svojoj klijeti – rekao je na predstavljanju gradonačelnik Hrvoje Košćec.

Zanimljivo je da je Udruga „Arteco“ osnovana upravo u Zelini. Trojica braće živjeli su u središtu grada pet godina, sve do 2013., kada su odlučili vratiti se kući, u Lužane kod Slavonskog Broda, gdje i danas rukotvore svoja autentična umjetnička djela, već prilično poznata i u nacionalnim okvirima.

Skulptura će do daljnjega krasiti predio perivoja na središnjem gradskom trgu.

Pučko otvoreno učilište zahvaljuje se darivateljima dodatnoga građevnog materijala kojim je postavljanje skulpture zaokruženo u punu cjelinu. Betonski proizvodi „Sušec“ donirali su betonsko postolje, Drvna industrija „Zelina“ drvni materijal kojim je postolje obloženo, dok je Krunoslav Šatović laserskom obradom ispisao obavijesni tekst na ploči u podnožju skulpture.

Završnim je popratnim radovima konačan izgled cjelini dao djelatnik Pučkoga otvorenog učilišta Marijan Fanjek.

 

Pročitano 1693 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija