• 30. Svetoivanjski dani

  30. Svetoivanjski dani

 • Godišnji izvještaj 2020.

  Godišnji izvještaj 2020.

 • KK.08.1.3.04.0001. Izgradnja i opremanje Zelinskog multifunkcionalnog centra za prevenciju s knjižnicom - (skraćeni naziv: ZMC)

  KK.08.1.3.04.0001. Izgradnja i opremanje Zelinskog multifunkcionalnog centra za prevenciju s knjižnicom - (skraćeni naziv: ZMC)

 • MALI ZELINSKI PLAC-izaberite OPG i naručite

  MALI ZELINSKI PLAC-izaberite OPG i naručite

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
Petak, 05 Listopad 2018 12:43

Traju radovi na izgradnji crpne stanice za Aquapark

Od ponedjeljka 1. listopada traju radovi na uređenju i izgradnji crpne stanice na izvorištu Topličica, koje je zadnjih pedesetak godina vodom opskrbljivalo zelinske bazene.

Iako su bazeni prije 14 godina prestali sa radom, voda nije nikuda otišla, već kao i stoljećima prije toga kontinuirano izvire i puni potok Topličicu.

O kakvom se izvoru radi, najbolje govore podaci iz dokumentacije probnog crpljenja koja je Grad Sveti Ivan Zelina naručio u studenom 2017. godine. U elaboratu zaštite okoliša tako se navodi: „Prije zahvata voda je na površinu terena izvirala u prirodnom jezercu veličine 20x15 m. Tijekom 1951. godine u području jezerca je izvedeno 5 istražnih bušotina, koje su pokazale da najveće količine tople vode dotječu na kontaktu glinovitog pokrivača (aluvij) i lapora u podlozi. Debljina glinovitih naslaga je oko 12 m. Voda je pod tlakom, a na najpovoljnijoj bušotini (B-4) dizala se oko 2 m iznad razine terena (Poljak, 1951.).

Mjerenje protoka prije izvedbe vodozahvata pokazalo je izdašnost izvorišta od 11,5 l/s (12.02.1955). Vodozahvat je izveden do ljeta 1955. godine. Prema dostupnim podatcima (Projekt-Zagreb, 1959) voda je zahvaćena spajanjem 3 prethodno izvedene bušotine u sabirni bunar. Iz njega se termalna voda ukopanim cjevovodom odvodila prema bazenima. S obzirom na to da bazeni više ne rade i vodozahvat je zapušten.“ Uz ovo treba dodati da je temperatura vode na izvorištu 23,5 oC.

Kako bi se izvorište Topličica ponovno stavilo u funkciju opskrbe budućeg Aquaparka Zelina, Grad je prije dvije godine napravio projektnu dokumentaciju, a sada su započeli i radovi na uređenju i izgradnji nove crpne stanice. Prvi dan na gradilištu prošao je bez problema i prema planu, no već drugoga dana pojavio se problem sa vodom. Problem nije bio manjak vode već upravo suprotno. Čim se građevinski iskop spustio na razinu temelja, voda je počela prodirati sa svih strana. Niti jedna niti dvije priručne pumpe nisu mogle spustiti nivo vode, nego je tek stavljanjem u pogon veće električne pumpe nivo vode smanjen kako bi se mogli izvoditi radovi.

Svaki prestanak rada pumpe, rezultirao bi vrlo brzim povratom vode. Zahvaljujući sposobnosti i domišljatosti izvođača radovi su sada mogući, no pumpa mora konstantno biti u pogonu kako bi se moglo nesmetano raditi. Dosad su već odrađeni temelji, čime je podignuta kota građevinskih radova iznad nivoa vode izvorišta, pa će se nastavak radova odvijati bez navedenih problema. Rok završetka ovih radova planiran je do kraja godine.

Pročitano 1741 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama | Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija