Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 63

Petak, 09 Ožujak 2012 12:16

Preporuke Hrvatske poljoprivredne komore

Obavijest voćarima

Pošto su srednje dnevne temperature u porastu, a koštičavo voće posebno breskva, nektarin i marelica je u fazi početka kretanja vegetacije, potrebno je nakon rezidbe, a prije kretanje vegetacije izvršiti prvo preventivno prskanje koštićavog voća protiv uzročnika bolesti kovrčavosti breskvinog lista (Taphrina deformans), rogača šljive (Taphrina pruni) i šupljikavosti lišća koštićavog voća (Stigmina carpophilla).Za prvo tretiranje koristiti sredstva na bazi bakra: Nordox super 75, Neoram WG, Cuprablau Z, Cuprablau Z ultra, Bakreno vapno WP 50 i dr.

Prskanje obaviti uz povećani utrošak škropiva po mirnom vremenu, pri dnevnim temperaturama višim od 5 °C.

Napomena:Prema Zakonu o otpadu (178/04,111/06, 107/07, 60/08, 87/09) te Zakonu o sredstvima za zaštitu bilja (NN:70/ 05) i pripadajućim pod zakonskim aktima potrebno je:
  • Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema uputi proizvođača.
  • Voditi evidenciju o uporabi sredstava na otvorenom te u zatvorenom i zaštićenom prostoru.
  • Nakon uporabe sredstva, prazna ambalaža se mora zbrinuti sklado s uputom na etiketi.

 

Obavijest poljoprivrednicima

Budući da su dnevne temperature napokon porasle većina poljoprivrednika krenula je u svoje nasade u orezivanje, a ratari u prihranu ozimih žitarica, trava, djetelina, i dr. To je prilika da pregledaju svoje parcele na prisustvo poljskih glodavaca. Mjera zaštite od poljskih glodavaca mora biti stalna mjera zaštite bilja.Problem je što ja na mnogim parcelama došlo do prenamnožavanja poljskih glodavaca, jer ima sve više neobradivih površina i zapuštenih parcela gdje se oni zadržavaju i budući da su jako pokretljivi prelaze na obradive površine, uglavnom na ratarske, voćarske i povrćarske kulture gdje rade velike štete. Da bi uspješno riješili problem sa poljskim glodavcima moramo spriječiti njihovo prenamnožavanje na neobradivim i zapuštenim parcelama i to kad ih je najmanje odnosno dok se zadržavaju na ograničenim najpovoljnijim staništima, jer su tada i troškovi suzbijanja najmanji. Pragom štetnosti smatra se više od 20 aktivnih rupa na 100 m².

Težište treba staviti na stalno preventivno suzbijanje što podrazumijeva prvenstveno agrotehničke mjere koje nepovoljno utječu na brojnost poljskih glodavaca npr. kvalitetna i brza obrada tla, brzo odnošenje ljetine s polja, što manje osipanje zrnja pri žetvi, i sl.Ako se ustanovi veliki broj glodavaca odnosno prag štetnosti tada treba ići u kurativno suzbijanje pomoću zatrovanih mamaca koji se stavljaju u aktivne rupe. Da bi se uštedjelo na mamcima preporuča se na manjim površinama zatvoriti sve rupe , te idućeg dana provjeriti koje su otvorene jer su to aktivne rupe. Budući da su rodenticidi otrovni za domaće životinje i divljač treba mamce stavljati isključivo u rupe i spriječiti njihovo prosipanje po parceli. Uspjeh je to veći što se suzbijanje provede na većim površinama, jer ako ih suzbijamo na malim površinama zbog velike pokretljivosti prijeći će brzo na susjedne parcele. Stoga bi se suzbijanje trebalo organizirati na svim površinama koje su ugrožene od glodavaca i svi bi vlasnici parcela trebali sudjelovati u suzbijanju. Također i u voćnjacima posebno mladim nastaju velike štete od voluharica, pa se preporučuje česta obrada ugroženih površina da se smanji zaraza.

Od rodenticida preporuča se primjena: BRODILON MAMAC, BRODILON PELETE, GARDENTOP PELETE, BROMADIOLON PELETE, RODEXION KOMPLEKS, RODEXION PELETE, SURADIOLON ZRNA, RATIMOR PELETE, RATIMOR ŽITNI MAMAC, TERMINATOR X ŽITNI MAMAC, i dr.

Sredstva za zaštitu bilja treba koristiti u skladu s preporukama proizvođača!

 

Tatjana Radiković, dipl.inž.agr.

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

HRVATSKA POLJOPRIVREDNA KOMORA
Kačićeva 9/III Zagreb, Hrvatska
Tel: 385 01 4882 700   Telefax: 385 01 4882 701

Pročitano 1721 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama | Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija