Četvrtak, 07 Svibanj 2020 09:04

Održana je edukacija „Poticanje osoba s invaliditetom za aktivno i uspješno pronalaženje posla“

Održana je edukacija za stručnjake pod nazivom „Poticanje osoba s invaliditetom za aktivno i uspješno pronalaženje posla“.

Radionica je održana online putem Cisco Webex Meeting platforme, sukladno mjerama prevencije od COVID-19, a u okviru projekta „Aktiviraj se, razvijaj se“ sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Radionicu je vodio Darko Kobetić, prof.reh., ravnatelj Centra znanja PROFECTUS, a prisustvovali su stručnjaci koji rade s marginaliziranim skupinama iz Centra za socijalnu skrb Sveti Ivan Zelina, Centra za socijalnu skrb Dugo Selo, Grada Svetog Ivana Zeline, Krokoteksa i Udruge Srce s ciljem povećanja osobnog rasta i razvoja, a u svrhu unaprjeđenja usluga povezanih s pristupom tržištu rada i socijalnim uključivanjem za osobe s invaliditetom.

Tijekom radionice korištene su metode prezentacije i diskusije. Sudionicima su objašnjeni društveni i sustavni mehanizmi opresije: kulturološki imperijalizam, nasilje, marginalizacija, eksploatacija i bespomoćnost. Kroz primjere su objašnjeni utjecaji svakog mehanizma opresije na funkcioniranje osoba s invaliditetom, poglavito u području aktivnog uključivanja u tržište rada. Naglasak je stavljen na mehanizam eksploatacije koji se jedini direktno odnosi na tržište rada kroz pitanje konkurentnosti zanimanja koja stječu osobe s invaliditetom kao i pitanje rase namjenjuju osobama s invaliditetom. Kroz osobine i strukturu predrasuda polaznicima je pojašnjen utjecaj predrasuda osoba s invaliditetom prema njima samima na motivaciju za uključivanje u tržište rada.

Polaznici su osvijestili i vlastite predrasude prema osobama s invaliditetom u kontekstu njihova uključivanja u tržište rada. Ciklusom motivacije objašnjeno je područje djelovanja stručnjaka na poticanje osoba s invaliditetom za uspješno i aktivno pronalaženje zaposlenja i to u kroz ciklus želja, potreba, djelovanja i povratne informacije. Sve teorijske činjenice objedinjene su u konkretne korake samopripreme za tržište rada i načine pružanja neposredne podrške osobama s invaliditetom.

Polaznici su aktivno sudjelovali i kroz diskusije pokazali zadovoljavajuću razinu razumijevanja sadržaja te potvrdili stečene kompetencije.

Ovo je peti projekt Udruge Srce sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, kojim se kroz projektne aktivnosti želi doprinijeti jačanju kompetencija, samopouzdanja i samopoštovanja osoba s invaliditetom, kao i osvijestiti potencijalne poslodavce o njihovim kvalitetama i sposobnostima.

Projekt „Aktiviraj se, razvijaj se“ bavi se povećanjem mogućnosti zapošljavanja OSI, jačanjem njihovih kompetencija te povećanjem konkurentnosti na tržištu rada. Također, bavi se jačanjem kapaciteta stručnjaka koji svakodnevno neposredno rade s OSI na povećanju njihove zapošljivosti i socijalne uključenosti.

Ulaganjem EU sredstava u projekt "Aktiviraj se, razvijaj se" osnažit će se osobe s invaliditetom i stručnjaci koji rade s marginaliziranim skupinama (iz CZSS Sveti Ivan Zelina, CZSS Dugo Selo, Grada Sveti Ivan Zelina, Udruge Srce i Krokoteksa) s ciljem povećanja zapošljivosti i konkurentnosti na otvorenom tržištu rada te socijalnoj uključenosti.

Pročitano 1338 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija