Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 63

Petak, 22 Travanj 2011 06:27

Dan planeta Zemlje - čišćenje deponije

U naselju Blaškovec ususret Danu planeta Zemlje volonteri mjesnog odbora na čelu s predsjednikom Daliborom Bastalec, te C.I.O.S. grupa započeli su danas prvu zajedničku akciju čišćenja divljeg deponija. Iz divljeg odlagališta najprije je izvučena auto-olupina koja je u prirodi duže od 20 godina, a nastavilo se s izvlačenjem odbačene plastike,  automobilskih guma i komunalnog otpada.

 Akcija je započeta uz potporu gradske uprave i gradonačelnika Vlade Žigrovića, a dogradonačelnik Filip Ćurko osobno je sudjelovao u akciji. Deponij se čišćen tako da su se odmah odvajale različite vrste otpada, a na recikliranje će se proslijediti svaka vrsta otpada koju je moguće reciklirati. C.I.O.S. grupa je volonterima darovala zaštitne rukavice, a od sakupljenog i razvrstanog otpada će preuzeti i reciklirati auto-olupine, otpadne gume te otpadni metal.

 Dio eko-akcije je i početak edukacije djece iz vrtića Proljeće za razdvajanje različitih vrsta otpada, pod vodstvom ravnateljice Vere Belošić. C.I.O.S. grupa će u svibnju vrtiću darovati kante za otpad raznih boja, za različite vrste otpada.

 Koordinator akcije, komunalni redar Davor Belošić i odgovorni iz gradske uprave kažu da je to samo prva od serije akcija čišćenja prirode oko Sv. Ivana Zeline. Nakon pojedine akcije na očišćenim divljim deponijima postavit će se znakovi zabrane odlaganja otpada u prirodi. 

Građani i tvrtke trebaju znati da više nema izgovora za bacanje otpada u prirodu. Odvoz otpadnih vozila i velikih kućanskih uređaja je besplatan. Građani cijele Hrvatske za cjelovite auto-olupine s urednom dokumentacijom dobivaju od članica C.I.O.S. grupe veće naknade od onih osiguranih postojećom regulativom – trenutačno se za auto-olupine plaća 1,30 kuna po kilogramu otpadnog vozila. Članice C.I.O.S. grupe besplatno dolaze i po velike kućanske uređaje – hladnjake, štednjake, perilice, sušilice,… a građani ih i sami mogu predati u reciklažne centre grupe. Osim toga, besplatno se u centre mogu predati i sve vrste otpadnih guma – osobnih, teretnih i putničkih vozila, te poljoprivrednih i radnih strojeva.

 Sve informacije o besplatnom odvozu dostupne su na besplatnom telefonu 0800 0204, a online prijava za besplatni odvoz otpadnih vozila i velikih kućanskih uređaja moguća je na web adresi www.recikliranje.hr  .

Pročitano 3892 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama | Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija