Utorak, 30 Travanj 2019 14:46

U Svetom Ivanu Zelini otvara se glazbena škola

Ove jeseni će u gradu Svetom Ivanu Zelini biti pokrenuta osnovna glazbena škola za klavir, gitaru, violinu, tambure i harmoniku.

Nastava će se odvijati u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina, gdje će školi na korištenje biti ustupljene tri učionice, jedna za skupnu nastavu, dvije za individualnu nastavu instrumenata te koncertna dvorana.

Inicijativu o pokretanju glazbene škole u Svetom Ivanu Zelini pokrenuli smo još prije tri godine, odradio sam desetke sastanaka na ovu temu, nije bilo lako proći sve tehničke i proceduralne provjere, odbijali su nam zahtjeve, ali smo na kraju uspjeli. Jako sam ponosan i sretan zbog naše djece koja će se sada u našem gradu moći školovati. Tradiciju i kvalitetu imali smo oduvijek, a sada je to zaokruženo i sa glazbenom školom“ – istaknuo je gradonačelnik Košćec.

Glazba je u našem kraju oduvijek bila cijenjena što pokazuje tradicija HPD-a Zelina, ali i drugih istaknutih pojedinaca. Pritom valja spomenuti Alana Kanskog, koji je kao voditelj ansambla Lado osvojio nekoliko nagrada Porin, zatim Dubravka Češnjaka, člana tamburaškog orkestra HRT-a kojem je tamburica samo jedan od brojnih instrumenata koje svira. Niz vrhunskih glazbenih virtuoza mogu nastaviti Mladen Kosovec poznat po izvrsnim izvedbama na harmonici i klarinetu, zatim imenjak mu Mladen Kos koji je karijeru izgradio kao zabavni pjevač. Dolaze onda i mlada imena među kojima treba izdvojiti gitarista Antuna Ivekovića, sestru Doru i brata Josipa te naravno novu mladu glazbenu zvijezdu Martina Kosovca. U ovom nabrajanju mogli bi ići i puno dalje, jer zelinska je publika uživala u nastupima Tomislava Tukše i tamburaškog orkestra HPD-a, Lucije i Viktorije koje su kao učenice donjozelinske škole nastupile na festivalu dječje kajkavske popevke, onda su tu i djeca koja su krenula stopama gore već nabrojenih glazbenika. Uz to, postoje i primjeri pjesnika čije su pjesme uglazbljene, bilo da se radi o poznatim pjesmama Dragutina Domjanića ili pak u novije vrijeme popularnim hitovima koje potpisuje naš sugrađanin Željko Pavičić.

Nastavni plan i program osnovnog glazbenog obrazovanja za klavir, gitaru violinu, tambure i harmoniku mladi će glazbenici moći pohađati od nove školske godine 2019/2020. Glazbena škola bit će ustrojena kao područni odjel Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta, a dozvolu za to izdalo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja 25. travnja 2019. godine.

Pročitano 3315 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija