Petak, 05 Listopad 2018 07:10

„Beethovenova zelinska sonata“ – povijesni dokumetarni film

Donosimo vam dio zelinske povijesti koja se ne spominje u školskim klupama, ali sigurni smo da će vam biti jako zanimljiva. Povezanost poznatog kompozitora Ludwiga van Beethovena i zelinskog kraja pretočena je u povijesni dokumentarni film: „Beethovenova zelinska sonata".

Grofica Marija Ana Nizky, udana Erdedy, vlasnica je velikog i raskošnog dvorca u Paukovcu no puno je vremena boravila na svojem posjedu Jedlersee pored Beča, kao i u svojoj kući u Beču.
Prijateljstvo grofice i Beethovena počinje 1803. g. te traje dugi niz godina. Grofica je Beethovenova muza i intimna prijateljica, on joj posvećuje nekoliko svojih skladbi, a ona njemu daruje brojne boce zelinskog vina.
U svojem dnevniku 1811. Beethoven bilježi da ima 34 boce vina od grofice Erdedy, od kojih se 15 butelja nalazi u sobi sluškinje. Njegovi kroničari smatraju da je zelinsko, paukovečko vino prijalo maestru, te da su pošiljke vina postajale češće.

Kako ova priča ne bi ostala spremljena u arhivima, Grad Sveti Ivan Zelina u suradnji s Muzejom Sveti Ivan Zelina kreće početkom ove godine u projekt snimanja ovog dokumentarnog filma čiji sadržaj ujedno dokazuje i dugovječnost tradicije vinarstva zelinskog kraja te povezuje prošlost i sadašnjost.

Film je premijerno prikazan na 50. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini, a snimanje se odvijalo na lokacijama Svetog Ivana Zeline i Beča.

Vratimo se u prošlost i uživajmo u zajedničkim trenucima grofice i Beethovena kroz film koji vam donosimo u nastavku.

Pročitano 755 puta

Video sadržaj

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama | Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija