Ponedjeljak, 13 Studeni 2023 12:11

Mädchenjahre Kristine Žiljak u Galeriji Sveti Ivan Zelina

Otvorena je izložba slika Kristine Žiljak koja se može u Galeriji Sveti Ivan Zelina razgledati sve do 30. studenoga 2023. godine.

Slike na temu godine djevojaštva, prema riječima autorice ( rođena u Ulmu BRD 1997. u kojem živi i radi) oličenje su njezinog djevojaštva - vremena koje u tom obliku žive u njezinom umu.


Dvadeset pet izloženih slika nastalih u razdoblju od 2019. do 2023. slikane su u nekoliko tehnika. Od uobičajenih; akrila na platnu, ulja na platnu, kombinirane tehnike na platnu do akrila na platnu u infrared tehnici. InfraredArt posve novi pravac u Svijetu slikarskog izražavanja, zapravo je dvostruka slika - slika u slici i spoj je umjetnosti i tehnologije. Ona vidljiva prostim okom prekriva sliku koja je vidljiva samo na ekranu, ali tek pomoću infra crvene kamere pa je to, možemo reći, razotkrivanje.


„Sjećanja su mrtva, ali žive u nama i kao takve bi ih oslobodila. S ovim riječima otpuštam svoje uspomene i dozvolim da postanu dio drugih života.“ kaže Kristina o svojem razotkrivanju, posebno izraženom u slikama slikanim infrared tehnikom i asocijativnih naziva: Prvi dodir, Pet dodira, Govor pokoljenja, Pokušaj, Siječanj, Djevojčura.


No ono što ovu izložbu čini nadasve zanimljivom i vrijednom posjete nisu samo izložene slike i njihova tema već i osobnost same autorice koja je: „Senzibilna mlada žena, slobodna i hrabra izrazit se umjetnošću.“ (Sanda Stanaćev Bajzek u predgovoru kataloga izložbe). Nakon završene gimnazije Kristina je upisala studij Povijesti umjetnosti i kulture pri Univerzitetu u Augsburgu, a onda se nakon dvije godine studiranja odlučila na posve drugi umjetnički izričaj i upisala studij glume na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Ulmu. Za vrijeme studija glumi u četiri kazališne produkcije i jednom kratkometražnom filmu. Diplomirala je 2022. godine u kojoj je i finalistica natječaja Nagrade za mladog umjetnika grada Ulma u kategoriji pjesništva. Te joj je godine objavljen i esej Razotkrivanje koji je posvećen infrared slikarstvu Nade Žiljak kojom je rodbinski povezana i koja je Kristini mentorica u slikarstvu. Izložba u galeriji Sv. Ivan Zelina prva joj je samostalna izložba, kojom se Kristina uspješno predstavila u gradu svog oca, a grupa INFRA, koja okuplja slikare koji slikaju u infrared tehnici dobila je još jednu sljedbenicu. Slike u katalogu izložbe popraćene su Kristininim stihovima i njezinim komentarom.


Grupu INFRA osnovalo je petero akademskih slikarica u Vugrovcu 2019. u galerijskom prostoru Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara, nakon što im je profesor Vilko Žiljak predstavio infrared i podučio ih u tehnici infrared slikarstva.
Kako je otac infrared slikarstava Vilko profesor u stalnom zvanju na Grafičkom fakultetu, a prvu sliku tom tehnikom naslikala je njegova supruga Nada, akademska slikarica, koji su i vlasnici galerije Sv. Ivan Zelina, galerija je, a s njome i Sveti Ivan Zelina zapravo koljevka u svijetu priznatog i poznatog InfraredArta.


Izložba Kristine Žiljak otvorena 11. studenoga u prisustvu velikog broja nazočnih, ostaje u Zelini do 30.11.2023., a može se razgledati u dane vikenda ili po dogovoru. 

Kontakt: Galerija Sveti Ivan Zelina
                Matije Gupca 8, Sveti Ivan Zelina
                Tel: 01 1812 946

Pročitano 206 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija