Ponedjeljak, 25 Ožujak 2019 14:19

Uključite se u očuvanje tradicionalnih voćnih vrsta

Zagrebačka Županija provodi projekt „Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta i sorti na području Zagrebačke županije"

Njime se žele utvrditi staništa tradicionalnih, starih sorti voćaka, te u konačnosti izdvojiti one vrste i sorte koje imaju potencijala za komercijalni uzgoj prema načelu održive ekološke poljoprivrede.

Ovaj projekt podržala je i naša Srednja škola Dragutina Stražimira koja se već nekoliko godina bavi hidroponskim uzgojem rajčica, uz uzgoj jabuka koji planira prošriti.

Realizacija projekta počela je prošle, a završit će krajem ove godine. Uz obilazak terena i utvrđivanje prisutnosti stabala tradicionalnih sorti, laboratorijskim analizama utvrdit će se i opisati svaka vrsta/sorta, njihova morfološka i pomološka svojstva te će se analizirati kakvoća plodova i njihov nutritivni sastav. Nadalje, zaštitit će se matična stabla, uzeti plemke s ugroženih stabala s ciljem očuvanja genetske raznolikosti te plemke potencijalno vrijednih sorti za proizvodnju sadnica. Projekt obuhvaća i podizanje svijesti potrošača o značaju te biološkim, ekološkim i nutritivnim svojstvima tradicionalnih voćnih vrsta/sorti.

Ukoliko imate tradicionalnu voćnu vrstu, kontaktirajte Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo na broj 01/6009-426 i uključite se u njeno očuvanje!

Pročitano 721 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija