Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 63

Utorak, 15 Ožujak 2011 10:16

Bitka kod Samobora

Šesto izdanje Bitke kod Samobora, održano u nedjelju, 13. ožujka, okupilo je i ovaj put velik broj zainteresiranih za sudjelovanje i promatranje uprizorenja događaja koji se odigrao 1441. godine. Tada su se, nedaleko od Samobora, sukobile vojske celjskih grofova odane kraljici Elizabeti s jedne strane te borci vojvode Stjepana Banića, koji je branio stranu poljskog kralja Vladislava Jagelovića. U organizaciji Samoborskog muzeja, Turističke zajednice i Udruge Oživljena povijest iz Samobora podsjećanje na taj sukob pretvoreno je pak u samoborsku turističku atrakciju.

 U rekonstrukciji same bitke na Vugrinščaku sudjelovali su Vitezovi zelengradski, Dubovečki streličari, Družina zlatnog kaleža iz Stubice, red vitezova Ružica grada, Kuburaško društvo Gromovnik, Koprivnički mušketiri i haramije, srednjovjekovna skupina Celjani i Vitezovi vranski iz Pakoštana.

Također, sukob su svojim komentarima pratili i glumci HNK, članovi Udruge Oživljena povijest i članovi samoborskog ogranaka Matice Hrvatske. Po završetku bitke uživati se moglo i u programu kojeg je izvela udruga Lipicanska barokna raskoš, a na obližnjem platou i u ponudi srednjovjekovnog sajma izlagača iz čitave Hrvatske te programu žonglera, plesne skupine Burka i lutkarskog kazališta Lutonjica Toporko.

Vitezovi zelingradski su svojim programom oduševili brojne posjetitelje te su na najbolji način promovirali svoju manifestaciju Međunarodni viteški turnir Sveta Helena, koji će se održati 21. i 22. svibnja u Sv. Heleni.

www.vitezovi-zelingradski.hr

Pročitano 3553 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija