Ponedjeljak, 29 Siječanj 2018 11:49

Prevencija u zajednici kreće s provedbom istraživanja među djecom i mladima

Grad Sveti Ivan Zelina, uključio se krajem prošle godine u projekt „Prevencija u zajednici“ gdje kroz dodatni rad gradskog Vijeća za prevenciju namjeravamo doprinijeti učinkovitoj prevenciji zloporabe sredstava ovisnosti i smanjenju broja mladih ovisnika u našoj zajednici.

Do sada je u sklopu projekta kroz set edukacija i znanstveno utemeljenih akcija osnaženo gradsko Vijeće za prevenciju, a sada nam slijedi istraživanje među djecom i mladima, dok kroz anonimne upitnike u projekt namjeravamo uključiti i širu javnost – naše građane - s pitanjima potreba i problema s kojima se susreću u svakodnevnom životu naše zajednice. Želimo uključiti što veći broj građana na svim razinama te utjecati na smanjenje trendova konzumacije alkohola, pušenja i korištenja ostalih sredstava ovisnosti među djecom i mladima te im omogućiti zdraviju okolinu za odrastanje.

Istraživanje će se provoditi tijekom prve polovice veljače, djeca i mladi biti će obuhvaćeni kroz provedbu istraživanja u školama a građane ćemo uključiti putem kratkog upitnika u elektroničkom obliku koji će biti dostupan na različitim društvenim profilima i stranicama gradskih institucija i organizacija. Isti upitnik biti će dostupan i na ključnim mjestima u gradu (gradske ustanove, knjižnica, dom zdravlja, policija i druge) te vas pozivamo da ispunite upitnik i doprinesete da naša zajednica bude sigurnija i zdravija za sve naše građane, a posebno za djecu i mlade!

Ukupno, u istraživanje se namjerava uključiti 300-injak djece i mladih te oko 500 građana na širem području grada kako bismo utvrdili čimbenike koji utječu na konzumaciju sredstva ovisnosti među djecom i mladima.

Rezultati ovog istraživanja vrlo su bitni za daljnji tijek projekta jer ćemo temeljem njih razviti gradski akcijski plan prevencije koji će uključivati i konkretne korake za učinkovitu prevenciju. Rezultate istraživanja kao i akcijski plan namjeravamo predstaviti zainteresiranim građanima tijekom svibnja ove godine.

Projekt se provodi uz podršku Ureda za suzbijanje zloporabe droga, Ministarstva zdravstva te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Kroz projekt surađujemo sa stručnim suradnicama s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta koje imaju značajno iskustvo u provedbi istraživanja u ovom području, a ovo istraživanje odobreno je te verificirano od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje. Nositelj projekta je Udruga roditelja “Korak po korak” iz Zagreba, a u projekt su uključeni gradovi Jastrebarsko, Sv. Ivan Zelina i Zaprešić.

 

podnozje prev web

Pročitano 1825 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija