Bartolovo 2018.

 Registration Closed
 
0
bartolovo-180
Kategorija
Vinari i vinogradari
Datum
24.08.2018.
Lokacija
Kalinje

Sveti Ivan Zelina je grad u kojem se održavaju brojne vinske svečanosti i grad je koji ima dugogodišnju tradiciju održavanja izložbi vina. Tako je ove godine održana 50. po redu Izložba vina kontinentalne Hrvatske. Uz tradicionalne vinske blagdane Vincekovo i Martinje, u Zelini se tako obilježava i Bartolovo, koje se slavi 24. kolovoza, kada se u vinogradima podiže klopotec, koji će tjerati čvorke i nagovijestiti da se bliži berba. Tada se s prijateljima uz veselicu, sočan zalogaj i staru kapljicu (ta valja već i bačve isprazniti) proslavlja u vinogradu.

Udruga vinogradara i vinara „Brina“ u suradnji s Turističkom zajednicom grada Svetog Ivana Zeline, organizira proslavu na bregu Belavine, iznad Kalinja, u petak, 24. kolovoza, s početkom u 17:00 sati.

Udruga „Brina“ među svojim članovima bira VINCILIRA i PUDARA na godinu dana, do sljedećeg Bartolova. Vincilirom se imenuje član udruge koji je tijekom godine pokazal najviše truda oko vina i vinograda. Pudarom se imenuje član udruge koji je najviše puta „bil pri kleti“ i tak čuval naše gorice.

„Bartolovo se u našem gradu održava četvrtu godinu zaredom, a iz godine u godinu bilježimo sve veći interes te nas se okupi nekoliko stotina. Posjetitelji su prepoznali neposredan način organizacije i to im se jako sviđa. Svi vlasnici kleti na bregu Belavina uključeni su u organizaciju i taj dan nesebično otvaraju svoja vrata svim posjetiteljima. Ispred svake kleti postavljeni su dodatni stolovi za druženje. Udruga „Brina“ svake godine pripremi nekoliko vrsta jela, koja se dijele besplatno kao i vino. Manifestacija se tradicionalno održava svake godine 24. kolovoza, a proslava uvijek potraje do dugo u noć. Na zelinsku tradicionalnu proslavu rado pristižu i naše prijateljske vinarske udruge iz svih krajeva Hrvatske“ – poručuju organizatori.

Program manifestacije donosimo u nastavku.

Program:

  • 17.00 h

        - dobrodošlica gostima uz prigodnu zdravicu domaćina i uvaženih gostiju

  • 17.15 h

        - izbor i imenovanje vincilira i pudara

  • 17.30 h

        - postavljanje klopoca i strašila

        - Bartolovski blagoslov vinograda - župnik Vlado Bogdan

        - Pudar „pušta“ klopotec u rad i ruži z drvenu čegrtaljku

Manifestaciju će uveličati članovi HPD-a Zelina i „Brina“ benda, a druženje i veselica uz okrepu je zagarantirana.

Očekujemo Vas s radošću!

 
 

Svi datumi

  • 24.08.2018.

Lista sudionika

 Nema sudionika 

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija