Četvrtak, 25 Travanj 2024 11:19

Plan razvoja širokopojasne infrastrukture

Gradovi Sveti Ivan Zelina i Vrbovec, te općine Bedenica, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka i Rakovec dobiti će vrhunsku infrastrukturu širokopojasnog pristupa zahvaljujući ulaganju tvrtke OPTIX infrastructure d.o.o. (OPTIX) i sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

OPTIX je potpisao ugovore o sufinanciranju 17 projekata po provedenom natječaju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za dodjelu bespovratnih sredstava iz NPOO-a za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na područjima gdje nema dovoljno komercijalnog interesa za ulaganja. Ukupna vrijednost projekta je veća od 200 milijuna eura.
Među spomenutim projektima je i PRŠI Vrbovec koji obuhvaća 19.256 potencijalnih korisnika u „bijelim područjima“ u gradovima Sveti Ivan Zelina i Vrbovec, te općinama Bedenica, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka i Rakovec.
Projekt će se sufinancirati sredstvima iz NPOO u iznosu od 8.445.272,70 EUR.
OPTIX infrastructure d.o.o. (www.optix.hr) tvrtka je u vlasništvu Meridiam-a (www.meridiam.com), francuskog investicijskog fonda s globalnom prisutnošću specijaliziranog za razvoj, financiranje i dugoročno upravljanje održivom javnom infrastrukturom. Jedno od glavnih područja interesa Meridiam-a su kritične javne usluge, uključujući i svjetlovodne mreže. Ono što Meridiam izdvaja od ostalih investitora je njegova dugoročna predanost povezivanju zajednica kojima nisu dostupne odgovarajuće usluge.
Riječ je o najvećem greenfield telekomunikacijskom projektu povezivanja ruralnih područja Republike Hrvatske infrastrukturom brzog širokopojasnog pristupa internetu.
Do sredine 2026. OPTIX će infrastrukturom brzog širokopojasnog pristupa internetu povezati više od 200.000 kućanstava na područjima gdje nije bilo komercijalnog interesa za ulaganja postojećih telekom operatera. Kućanstva i drugi korisnici će po izgradnji infrastrukture moći samostalno odabrati usluge telekomunikacijskog operatera kojeg žele koristiti, a sam OPTIX neće nuditi usluge u maloprodaji.

Pročitano 270 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija