Srijeda, 26 Listopad 2016 13:26

Zelinska ogrlica autorice Jasne Petak dobitnik nacionalne godišnje nagrade "Simply the Best"

Zadovoljstvo nam je izvijestiti Vas da je projekt Zelinska ogrlica autorice Jasne Petak dobitnik nacionalne godišnje nagrade "Simply the Best" u kategoriji Inovativni projekt u turizmu - Suvenir.

Ovu nagradu za kvalitetu turističke ponude, kreativnost i inovativnost u razvoju turističkih proizvoda tijekom jednogodišnjeg razdoblja tradicionalno dodjeljuju UHPA - Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.
Nagrada će biti uručena u srijedu, 23. studenoga 2016. g. na prigodnoj svečanosti koja se održava u okviru 18. poslovno turističke burze PUT.

Gdje je nestala prekrasna ogrlica, koju je moguće vidjeti još samo na slikama kako blista oko vrata operne dive, plemenite Sidonije Erdödy Rubido , nitko ne zna. Ogrlicu je napravio nepoznati majstor, najvjerojatnije iz Beča, inspiriran grožđem i vinovom lozom za vrijeme boravka u Sidonijinu dvorcu na prigorskim bregima koji su okićeni vinogradima. Možemo pretpostaviti da su ga oduševila i vina iz podruma dvorca. Svakodnevno okruženje poljskim cvijećem koje raste uz vinograde zelinskih vinara prenosi nas u obojani i mirisni svijet te lakoću bivanja u duhu s prirodom.

Bilo kako bilo – slika, ogrlica i zelinski bregi oduševili su Jasnu Petak. Od bake i majke naučila je vesti, heklati, raditi ručne radove... „Klik“ je bio trenutan. Vinogradi i vino zaštitni su znak Prigorja i zelinskog kraja. Motiv je rođen.
Jasna se prihvatila posla i isheklala cijelu paletu prekrasnih ogrlica. Ogrlice su oduševile sve koji su ih vidjeli, od poznatog nam dizajnera dr. Vilka Žiljaka i njegove supruge akademske slikarice Nade, pa do biskupa Huzjaka i stručnjaka za rukotvorine Mladena Kefelje, brojnih novinara i svih onih koji su vidjeli njene radove. Postalo je „šik“ da djevojčice i djevojke za prvu pričest ili krizmu idu s Jasninim ogrlicama oko vrata. Ogrlice su postale modni hit u ovom djelu Prigorja pa i šire. To ne treba čuditi jer se radi o doista vrijednim unikatima i po motivima i po visokoj kvaliteti izradbe. Unikatnom ručnom izradom, apliciranjem i obojenošću veselim bojama predstavljaju tako poseban, originalan i prepoznatljiv izričaj.

Namjera je da kroz suvremeni, upotrebni i dekorativni predmet prikažemo naše kulturno i duhovno blago te da naša ogrlica kao nosivi suvenir bude prekrasna uspomena svima koji je imaju, te da podsjeća na ugodne trenutke provedene u Svetom Ivanu Zelini.

Nekoliko radova Jasne Petak možete pogledati preuzimanjem slika u prilogu.

Pročitano 1465 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija