Srijeda, 09 Prosinac 2015 10:07

Izložba "Zelinske crkve i kapele"

Sv. Ivan Zelina i okolica je bogata sakralnim objektima od kojih velik dio potječe iz srednjeg vijeka. Dio crkava i kapela spominje se u raznim ispravama od 13. stoljeća pa nadalje. Arhitektura i povijest nekih od njih su djelomično istraživani, neki se još istražuju i privode prezentaciji, kao npr. kapela Sv. Petra u Novom Mjestu.


2015. godine je 830 godina od prvog spomena Zeline kao posjeda zagrebačkih kanonika, pa je to bio povod da se provedu neophodna istraživanja, te da se osmisli i prezentira sakralna baština u obliku izložbe.


Izložba je zamišljena kao pregled najzanimljivijih građevinskih i liturgijskih elemenata i materijala tako da se slikovnim materijalom predstave sve zelinske crkve i kapele. Uz replike ulaznog portala te bifore i rozete s najznačajnijeg zelinskog sakralnog objekta, kapele Sv. Petra u Novom Mjestu. Za potrebe izložbe napravljena je i replika freske sv. Petra i Pavla iz kapele Sv. Petra u Novom Mjestu. Na izložbi se također mogu vidjeti misnice iz 18. i 19. st. te stare knjige iz 17. i 18. st. iz župne crkve Sv. Ivana Krstitelja.

Uz izložbu je izdana i monografija u kojoj su uz bogat slikovni materijal obrađeni svi sakralni objekti na području grada Sv. Ivana Zeline.

Izložba je otvorena od 11. 12. 2015. do 24. 1. 2016.

 

Pročitano 2999 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija