"Eterična ulja - priča o lavandi"

 Registration Closed
 
0
Kategorija
Tribine, predavanja, radionice
Datum
17.10.2018.
Lokacija
Gradska knjižnica

 

 

Ruža_Jurčić_Eterična_ulja_-priča_o_lavandi.png

 

ŠTO SU ETERIČNA ULJA?

Znanstvenici bi rekli:

To su smjese biološki aktivnih spojeva dobivenih iz određenih vrsta cvjetova, trava, plodova, lišća, stabla i korijenja koja pravilnim korištenjem imaju nevjerojatan učinak na naše psihofizičko stanje.

Osjet njuha je jedan od najmoćnijih osjeta i direktno je povezan s mozgom. Tijekom udisaja molekule mirisa putuju u limbički sustav, najstariji dio mozga koji kontrolira srčani puls, tlak, disanje i mi na njega ne možemo svjesno utjecat. Limbički sustav je ujedno i centar u kojem se stvaraju emocije jer je zadužen za kontrolu pamćenja, uspostavu koncentracije i reguliranje stresa.

Aromaterapeuti bi rekli:

Udisanje eteričnih ulja izravno utječe na naše raspoloženje, svakodnevno funkcioniranje, a ako je naneseno na našu kožu putem krvotoka djeluje na naš organizam. Mirisne esencije biljaka različitih biljaka imaju različito djelovanje. Neke umiruju, uspavljuju, druge razbuđuju, podižu energiju, potiču na aktivnost ali sve imaju moć promijeniti naše raspoloženje u kratkom vremenskom roku.

Što ćemo saznati:

Eterična ulja su moćna. Stari Grci, Rimljani ali i mnogi drugi narodi su im davali karakter svojih bogova. Kako bismo od tih mirisnih esencija u maloj bočici dobili samo najbolje treba dobro poznavati djelovanje pojedinog ulja i odnositi se prema njima sa dužnom pažnjom i oprezom.

Lavanda je u svijetu aromaterapije poznata  kao „majka eteričnih ulja“. Zašto?

Ali, je li lavanda sve što zovemo lavandom?

Priču o lavandi možete poslušati u Gradskoj knjižnici Sveti Ivan Zelina  17.10. 2018. u 18,00 sati.

 
 

Svi datumi

  • 17.10.2018.

Lista sudionika

 Nema sudionika 

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama | Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija