Zelinski vinoreli 2018.

 Registration Closed
 
0
Kategorija
Kultura
Datum
11.05.2018. - 13.05.2018.
Lokacija
Kušaona Vina Hrupec

 

 

vinorelplakat.jpg

 

Sveti Ivan Zelina domaćin je likovne kolonije koja će se povodom 50. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske održati od 11. do 13. svibnja. Organizator događanja Pučko je otvoreno učilište, a projekt će biti realiziran u partnerstvu s Gradom Sv. Ivan Zelina i Turističkom zajednicom Grada.

Za mjesto kreativnog stvaranja određeno je Vinotočje odnosno Kušaona Vina Hrupec u Šulincu, u čijem će se idiličnom okruženju slikari okupiti u petak, te se u subotu posvetiti stvaralačkom radu.

Specifikum je da će se slikati tehnikom vinorela, što će reći da je sirovina namijenjena likovnom izražavanju ovom prilikom isključivo vino. Bit će to vina domaćih proizvođača, kraljevina i crne sorte.

- Vinorel se može prakticirati bijelim vinima, jer nije boja vina ta koja daje konačan ton slici, već tanini iz vina koji zriju na papiru i poprimaju sve zagasitije tonove kako vrijeme prolazi – rekao je Ivica Kiš, jedan od najiskusnijih i teoretski najpotkovanijih hrvatskih vinorelista, također jedan od uzvanika na Zelinskim vinorelima.

Osim Kiša, na koloniji će sudjelovati neki od najistaknutijih hrvatskih akvarelista (vinorel je u svome tehničkom i izvedbenom postupku najsrodniji akvarelu): Duško Šibl, Alfred Freddy Krupa, Hrvoje Marko Peruzović, Danko Merin, Marija Galić i Olena Sokolovska.

Radovi kreirani na koloniji bit će izloženi tijekom 50. IVKH, koja se održava prvog i drugog lipnja u prostorima zelinske sportske dvorane i Muzeja Sv. Ivan Zelina. Izložba vinorela postavit će se potom u Galeriji „Kraluš“ Pučkoga otvorenog učilišta.

- Zelinski vinoreli izvrstan su način obilježavanja jubilarne, 50. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske. Također je važno istaknuti da nastali fundus, za koji smatramo da će biti iznimne umjetničke vrijednosti, ostaje u trajnom vlasništvu Grada Sv. Ivana Zeline – izjavio je gradonačelnik Sv. Ivana Zeline Hrvoje Košćec.

U sklopu Zelinskih vinorela tijekom trajanja ovogodišnje Izložbe vina također će biti održana likovna radionica, i to u parku središnjega gradskog trga. Zamišljeno je da likovni umjetnici u suradnji s osnovnim školama i nastavnicima podučavaju djecu tehnikama crtanja, među kojima i posebnim tehnikama poput vinorela.

 
 

Svi datumi

  • Od 11.05.2018. za 13.05.2018.

Lista sudionika

 Nema sudionika 

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija