Četvrtak, 25 Veljača 2021 13:16

Ponovo povećana naknada za novorođeno dijete

Grad Sveti Ivan Zelina ponovo je povećao iznos jednokratne novčane naknade za novorođeno dijete.

Mjere pomoći mladim Zelinčanima u prvim danima povećanja obitelji jedan su od glavnih prioriteta Grada Svetog Ivana Zeline, stoga je nakon 2019. godine ponovno povećan iznos jednokratne novčane naknade za novorođeno dijete.

Prema novoj Odluci koja stupa na snagu 02. ožujka 2021. godine, naknada za prvo dijete s 1.500,00 kuna povećana je na 2.000,00 kuna, za drugo dijete s 2.000,00 kuna na 3.000,00 kuna, a za treće s 2.500,00 kuna na 4.000,00 kuna. Naknada od 4.000,00 kuna namijenjena je i roditeljima za 4. te svako sljedeće dijete u obitelji.

Pravo na jednokratnu naknadu za novorođeno dijete, odnosno posvojeno dijete imaju svi roditelji odnosno posvojitelji za djecu s prebivalištem na području Grada Svetog Ivana Zeline, od kojih barem jedan roditelj odnosno posvojitelj ima prebivalište na području Grada Svetog Ivana Zeline.

Za ostvarivanje prava roditelj odnosno posvojitelj djeteta dužan je podnijeti ispunjen zahtjev te uz zahtjev priložiti uvjerenje o prebivalištu ili presliku važeće osobne iskaznice roditelja odnosno posvojitelja, rodni list/izvadak iz matice rođenih i uvjerenje o prebivalištu za novorođeno odnosno posvojeno dijete te dokaz o ukupnom broju rođene odnosno posvojene djece, a posvojitelj je dužan priložiti još i pravomoćnu odluku o posvojenju djeteta.

Zahtjev za jednokratnu naknadu za novorođeno dijete roditelj mora podnijeti u roku od šest mjeseci od dana rođenja djeteta, dok za posvojeno dijete posvojitelj mora podnijeti zahtjev u roku od četiri mjeseca od dana upisa posvojenog djeteta u maticu rođenih.

Kako bi se roditeljima  što više olakašao proces podnošenja zahtjeva, Grad se je uključio u sustav e-Novorođenče tako da roditelji više ne moraju, ukoliko to ne žele dolaziti osobno u Grad radi predaje zahtjeva, već  sve to mogu učiniti na jednom mjestu, prilikom same prijave djeteta u Matičnom uredu ili putem prijave u sustav e-Građani kroz uslugu e-Novorođenče.

Pročitano 4364 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija