Utorak, 29 Siječanj 2019 14:53

Projekcija baletne predstave La Sylphide u dvorani Kraluš

U nedjelju, 3. veljače 2019. s početkom 18,00 sati, u dvorani Kraluš pogledajte projekciju baletne predstave La Sylphide, moskovskog teatra Boljšoj.

Na velikom platnu ljubitelji baleta moći će uživati u projekciji jedne od najstarijih živućih baletnih predstavi - La Sylphide.

Silfida je bestežinsko biće koje dolazi iz etera u obliku idealne ali nedosežne žene za glavnog junaka.

Glavni junak, James, tipičan je primjer romantičkog junaka: osjeća da ne pripada ukočenom buržoaskom svijetu u koji će ući ženidbom za slatku Effy. Iako je voli, njegove su težnje i snovi puno dalji od ovozemaljskih obaveza i krutih pravila. Sylphide, simbol drugoga svijeta, očarat će ga i odvesti u svijet snova, žudnje, strasti. Prikaz sukoba između realnih, svakodnevnih zadatosti i sanjarenja o drugačijem, iskrenijem i slobodnijem svijetu, u La Sylphide je briljantan, a tragični finale u kojemu James poseže za Silfidom, želeći je dovesti u stvarni svijet, trenutak je u kojem je ubija, pokazujući time osnovnu premisu romantizma – čovjek nikada u sebi ne može pomiriti dvojnost između onoga tko mora biti i onoga tko podsvjesno želi biti; čovjek nikada, osim u snovima, ne može ostvariti svoje najdublje čežnje.

Pročitano 1099 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija