Ponedjeljak, 12 Ožujak 2018 11:44

Važnost osobnih asistenata

Udruga Srce organizirala je u petak, 9. ožujka 2018. godine u Gradskoj vijećnici javnu tribinu o važnosti usluge osobne asistencije.

Predsjednica Udruge Srce, gospođa Đurđa Penava okupljenima se obratila s nekoliko riječi istaknuvši da u 12 godina upornog rada Udruge, glavni pokretač je ljubav, za mnoge provedene aktivnosti i projekte, pa tako i za ovaj koji se provodi 12 mjeseci. Jednako tako zahvalila je svima na njihovim ulogama: „Zahvala svim osobnim asistentima i njihovom predanom radu, na podršci i svakom rješenju problema. Velika zahvala voditeljici i koordinatorici projekta, svim ostalim zaposlenicima Udruge Srce, volonterima i svim članovima, kao i roditeljima i skrbnicima na suradnji. Posebno bih zahvalila Zagrebačkoj županiji i Gradu Svetom Ivanu Zelini na institucionalnoj i financijskoj podršci svih ovih godina, što nam pomažu ispunjavati naše ciljeve i naša očekivanja od ovog i ostalih projekata. Hvala vam što ovu sredinu i ovaj grad činite puno boljim mjestom za življenje,“ - kazala je gospođa Đurđa Penava.

Na tribini se mnogo govorilo o važnosti usluge osobne asistencije za korisnike usluge, kao i za njihove osobne asistente. Posao osobnog asistenta je specifičan i fleksibilan, a sastoji se od pomoći oko osobne brige, pomoći pri kuhinjskim poslovima, obavljanju kupovine, pomoć pri fizičkim potrebama, obavljanju administrativnih poslova, pomoći pri uspostavljanju i olakšavanju komunikacije, pratnja i pomoć u socijalnim aktivnostima.

Uspjesi postignuti provedbom ovog projekta za članove Udruge Srce su veliki. Tako su pojedini članovi zahvaljujući osobnom asistentu prvi put otišli u šetnju, na kavu, prevladali strah od zubara i otišli na plivanje. „Napredak je vidljiv u obiteljskom životu, članovi su dobili više vjere u sebe i osamostalili su se. Osobni asistenti odigrali su veliku ulogu u prevladavanju strahova i u prevladavanju određenih poteškoća," - kazala je Marija Dugac, voditeljica poludnevnog boravka u Udruzi Srce.

Posebna gošća tribine bila je Amna Alispahić koja je govorila o problematici financiranja osobnih asistenata koji se zasada financiraju projektno, a ne sustavno, a osvrnula se i na pojam inkluzivnog življenja u lokalnoj zajednici.

Na tribini su prisustvovali gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec i zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, kao i brojni uvaženi gosti.

Tribina je organizirana u sklopu projekta "Osobni asistent" koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. U projekt je uključeno 9 osoba, za koje su osigurani osobni asistenti.

Pročitano 1063 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija