Ponedjeljak, 05 Veljača 2018 08:12

Prva puna godina novouređenog Kraluša

Dvorana Kraluš zelinskog Pučkog otvorenog učilišta je tijekom prošle godine na kino-projekcijama, kazališnim predstavama, koncertima i likovnim izložbama okupila oko 15.000 posjetitelja.


„Svjesni smo da kulturni sadržaji imaju svoju stalnu i vjernu publiku, no s ovim brojkama možemo generalno biti zadovoljni jer se radi o ekvivalentu skoro ukupnog broja stanovnika našeg grada. Sljedeći korak na koji se spremamo je vanjsko uređenje zgrade Pučkog otvorenog učilišta, kako bi dvorana Kraluš bila ponos cijelog grada i srce kulturnog života u Svetom Ivanu Zelini " – istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Košćec koji je 2013. godine dao inicijativu da se pokrene kino u gradu Sveti Ivan Zelina, nakon čega je slijedilo ulaganje u tehničku opremu i uređenje dvorane.

"Drago mi je da se zanimanje za kino među Zelinčanima održalo i nakon početne euforije od otvorenja dvorane Kraluš u listopadu 2016. godine. Na vjernosti kino-publike valja nam nastaviti raditi, i to pojačanim intenzitetom. Planiramo uvođenje programa vjernosti za našu stalnu kino i kazališnu publiku, a svakako bih pozvao Zelinčane da iskoriste rekordno nisku cijenu kino-ulaznica. Kad je Zagreb i Zagrebačka županija u pitanju, barem prema nama dostupnim informacijama, praktično nema kinoprikazivača koji ulaznice još uvijek naplaćuje po 20 kuna", - rekao je vršitelj dužnosti Pučkoga otvorenog učilišta Dubravko Sušec.

Polovica ukupnog broja posjetitelja odnosi se na kinoprikazivačku djelatnost. Evidencija tijekom prošle godine broji ukupno 148 projekcija, koje je posjetilo više od 7500 gledatelja.

S obzirom na dodatne projekcije, posebice u sklopu festivala Kratki na brzinu te Maratona kratkometražnog filma, kao i projekata u okviru Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, koje je Kino Zelina član, tijekom prošle godine u zelinskom je kinu ukupno prikazano cca 180 filmskih naslova.

Krajem prošle godine Zelinsko je amatersko kazalište (ZAmKa) po premijeri još tri puta izvelo novu komediju autorice i redateljice Štefice Fanjek „Više sreće drugi put“. Ako tome pridodamo i peto uprizorenje petog siječnja ove godine, a koje je – kao i svako od prethodna četiri – dupkom napunilo dvoranu, novi projekt zelinskih kazališnih amatera unutar samo dva mjeseca pogledalo je 1300 ljudi.

Tome treba dodati skoro pa napunjenu dvoranu (kapacitet je 249 mjesta) prilikom uprizorenja predstave „Ljubaf“ Teatra Kerekesh iz Varaždina, solidnu posjetu redovnog programa Noći Kazališta, zatim 37. Smotru dječjega kajkavskog pjesništva „Dragutin Domjanić“, svečane godišnje priredbe Udruge Srce i Crvenog križa, kao i nekoliko knjižnih promocija, likovnih izložbi u prostoru Galerije Kraluš te informativnih radionica za građanstvo u okviru Zelinskoga kulturnog četvrtka, da bi se u zbroju došlo do brojke od 15.000 posjeta kulturnim događanjima u prostorima dvorane i galerije Kraluš tijekom 2017. godine.

 

Pročitano 1161 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija