Petak, 12 Siječanj 2018 09:12

Predstavljanje VIP projekta "Nove tehnologije uzgoja starih sorti jabuka u održivom sustavu proizvodnje"

Zavodu za voćarstvo Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo odobren je projekt za sufinanciranje putem Vijeća za istraživanje u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede: 'Nove tehnologije uzgoja starih sorti jabuka u održivom sustavu proizvodnje', u suradnji s Gradom Sv. Ivan Zelina.

Istraživanje je provedeno u pokusnom voćnjaku Zavoda za voćarstvo u Donjoj Zelini gdje je posađen kolekcijski nasad kontinentalnih voćnih vrsta koji sadržava najnovije komercijalne sorte, tradicionalne sorte i naše autohtone sorte. Nasad u Donjoj Zelini jedan je od reprezentativnijih kolekcija u ovom području gdje se provode stručno znanstvena istraživanja vezana za voćarsku proizvodnju.

Stare sorte jabuka predstavljaju bogatstvo u pogledu biološke raznolikosti, čiji su plodovi jedinstvene nutritivne kakvoće, a odlikuju se tradicionalnim načinom uzgoja s niskim prirodima.

Istraživanjem pogodnosti uzgoja tradicionalnih i otpornih sorti u suvremenim održivim sustavima uzgoja stvaraju se preduvjeti za aktiviranje proizvodnih potencijala za voćarsku proizvodnju te se posredno utječe na povećanje kakvoće života ruralnog područja uz ostvarenje pozitivnih demografskih procesa, očuvanja kulturne baštine i prepoznatljivog identiteta ruralnog područja.

Završni rezultati Projekta bit će predstavljeni u prostorijama gradske vijećnice Grada Sveti Ivan Zelina
15. siječnja 2018.god
Od 10,00 do 12,00 sati
Program:
10.00 -12,00: Kušanje i ocjenjivanje jabučnog soka od devet sorti jabuka
Kušanje i ocjenjivanje sušenih jabuka

Pročitano 1503 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija