Utorak, 24 Listopad 2017 12:16

Izložba: Vjenceslav Richter

Ove godine slavimo sto godišnjicu rođenja i petnaest godina od smrti jednog od najvećeg i najvažnijeg hrvatskog arhitekta, kipara, slikara, teoretičara dizajna i arhitekture. Prisjećamo se također života i uspjeha jednog od naših sugrađana. Nije svakodnevna pojava da brojčano malo naselje stvori toliko slojevitu i kompleksnu ličnost, zanimljive biografije i još većih životnih uspjeha kao što je Vjenceslav Richter.

Vjenceslav Richter rođen je 8. travnja 1917. godine u Omilju nedaleko od Donje Drenove kao najmlađe dijete učiteljske obitelji. Osnovnu školu završio je u Omilju s ocjenom "veoma pohvalno", a srednju školu (državna I muška realna gimnazija) u Zagrebu. Nakon uspješnog srednjoškolskog obrazovanja, 1937. godine, upisuje Tehnički fakultet u Zagrebu (no ratne godine prekidaju njegovo studiranje). Početkom Drugog svjetskog rata aktivno se uključuje u antifašističku borbu, biva ranjen i zatvaran. Završetkom Drugog svjetskog rata, 1945. godine vraća se u Zagreb i nastavlja studij. Godine 1947. diplomirao je kod poznatog arhitekta Zdenka Strižića.

Za svoje jedinstveno stvaralaštvo dobio niz nagrada i priznanja od kojih izdvajamo Hederovu nagradu za sveukupno djelo, Nagradu Viktor Kovačić za životno djelo, Nagradu za životno djelo Vladimir Nazor. Umro je u Zagrebu 2002. godine.

Posjetite Muzej Sveti Ivan Zelina i saznajte nešto novo o intrigantnom svijetu djelovanja i stvaranja jednog od naših najvećih arhitekata i umjetnika.

Dokumentarističku izložbu Vjenceslav Richter (1917. - 2017.) možete posjetiti svaki radni dan od 8h do 14h. Izložba će biti otvorena do prosinca 2017. godine.

Više o izložbi pročitajte na stranicama Muzeja: https://www.muzej-zelina.hr/hr/izlozbe/vjenceslav-richter-1917-2017/

Pročitano 84 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama | Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina