Ponedjeljak, 10 Listopad 2016 08:17

Otvorena nova kino dvorana u Svetom Ivanu Zelini

Ovog vikenda otvorena je nova kino dvorana u Svetom Ivanu Zelini koja je toliko oduševila građane da su karte za sve kino projekcije i kazališnu predstavu rezervirane u samo nekoliko sati. Da bi priča bila još bolja, do unazad dvije godine kino u Zelini nije radilo, dok se sada aktualni filmski hitovi prikazuju na najsuvremenijem laserskom digitalnom kino projektoru (DigitalCinemaProjector) sa surround ozvučenjem, a dvorana je osim za filmske projekcije opremljena za kazališne predstave, koncerte, kongrese i predavanja.

Prvi dašak života dali smo kinu prije dvije godine, kada smo u suradnji s grupom entuzijasta pokrenuli reviju hrvatskih kratkih filmova te nastavili s kino projekcijama na posuđenom projektoru. Naš inicijalni plan današnjim je danom ispunjen i jako sam ponosan što smo zelinčanima omogućili dvoranu kakve se ne bi posramili niti najveći gradovi u Hrvatskoj“ – izjavio je gradonačelnik Hrvoje Košćec i naglasio kako je spomenuta dvorana „Kraluš“ već sedamdeset godina srce kulturnog života u Svetom Ivanu Zelini. Nastala je 1946. godine u sklopu tadašnjeg „Doma kulture“, a kino projekcije održavane su uz veće ili manje prekide sve do 2006. godine, kada kino Zelina prekida s radom.

Dvorana „Kraluš“ je i dom za razne zelinske udruge, poput folklornog ansambla i tamburaške sekcije HPD-a Zelina, Zelinskog amaterskog kazališta ZAmKa i drugih, a u ovom prostoru se održava i niz vrhunskih kulturnih događanja. Već više od trideset godina u nizu ovdje se organiziraju smotre kajkavskog pjesništva, pa će tako 22. listopada biti 36. izdanje Smotre dječjeg kajkavskog pjesništva "Dragutin Domjanić“ na koju se odazvao rekordan broj škola, njih čak 95, iz svih kajkavskih krajeva, s ukupno 539 novih dječjih kajkavskih pjesama.

Radovi na uređenju dvorane „Kraluš“ započeli su u srpnju, prostor je kompletno preuređen, interijer gledališta dobio je novu modernu formu što je značajno poboljšalo vidljivost, ugrađeno je 245 novih stolica, u prostoru je postavljena energetski učinkovita LED rasvjeta, izvršena je nivelacija ulaza i izlaza kako bi bila prilagođena osobama smanjene pokretljivosti, a ispod dosadašnje tribine uređen je novi prostor za izložbe.

U povodu otvorenja dvorane „Kraluš“ kino Zelina prikazivao je filmove Ledeno doba: veliki udar, Tko se boji vuka još, Drugo stanje Bridget Jones i ZG80, a u nedjelju navečer Zelinsko amatersko kazalište ZAmKa izvodi svoju višestruko nagrađivanu predstavu „Štefek soldat“. 

 

  Kino Zelina foto Kristijan Gradečki 1

 Kino Zelina foto Kristijan Gradečki 4

Kino Zelina foto Kristijan Gradečki 5

Kino Zelina foto Kristijan Gradečki 2

Pročitano 2904 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija