• Katastarska izmjera na području Grada Svetog Ivana Zeline

    Katastarska izmjera na području Grada Svetog Ivana Zeline

  • MALI ZELINSKI PLAC-izaberite OPG i naručite

    MALI ZELINSKI PLAC-izaberite OPG i naručite

  • Energetska i cjelovita obnova zgrade Muzeja Sveti Ivan Zelina

    Energetska i cjelovita obnova zgrade Muzeja Sveti Ivan Zelina

  • Godišnji izvještaj 2023.

    Godišnji izvještaj 2023.

  • Besplatne pripreme za državnu maturu

    Besplatne pripreme za državnu maturu

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Utorak, 09 Listopad 2018 11:14

Svečano otvorena izložba u Muzeju Sveti Ivan Zelina

U Muzeju Sveti Ivan Zelina u četvrtak 4. listopada 2018. godine svečano je otvorena izložba „Cijena carstva – sjećanje na Veliki rat 1914. – 1918. “ autora Igora Zrinskog.

Izložbu je predstavio Mladen Houška, ravnatelj Muzeja Sveti Ivan Zelina istaknuvši: "Ove, 2018. godine sjećamo se stogodišnjice završetka Velikog rata ili kako se često u historiografiji zove 1. svjetskog rata. Stoga, neka izložba koju je pripremio naš Muzej bude mali doprinos nastojanju da se Veliki rat i njegove žrtve nikada ne zaborave. Na izložbi je Muzej radio gotovo godinu dana, a posebne zasluge za koncepciju i posudbe brojnih izložaka pripadaju Igoru Zrinskom, našem djelatniku, koji je ujedno i autor izložbe. Ovim putem naročito zahvaljujemo marljivim sabiračima koji su nam za potrebe izložbe ustupili stotine predmeta iz svojih zbirki ili obiteljske ostavštine – gospodi Ivanu Pavičiću, Vjekoslavu Krambergeru i Vidislavu Kišu – Šaulovečkom. Također, velika zahvala i Družbi Braća Hrvatskog Zmaja – Zmajski stol Krapina na potpori ovoj izložbi".

U ime Grada Svetog Ivana Zeline okupljenima se obratio zamjenik gradonačelnika Mario Dukarić koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je izložba postavljena u zelinskom Muzeju kazavši: "Za naš grad Sveti Ivan Zelinu izuzetna je čast i zadovoljstvo ovakve izložbe organizirati u Muzeju. Možemo biti ponosni na Igora, kao i na sve djelatnike Muzeja što nas uveseljavaju i čine ponosnima s ovakvim i nizom drugih izložaba koje rade tijekom godine. Također bih se htio zahvaliti u ime Grada i na suradnji s Družbom Braće Hrvatskog Zmaja s kojima imamo dugogodišnju suradnju. Vidljivi znakovi suradnje su tri spomenika Dragutinu Domjaniću, Milutinu Baraču i Dragutinu Stražimiru koje smo zajednički postavili u centru Svetog Ivana Zeline. Drago nam je da zajedno možemo obilježiti sjećanja na sve njih. Želim vam da uživate u izložbi".

Autor izložbe Igor Zrinski zadovoljan je odazivom publike koja se tom prigodom okupila u Muzeju Sveti Ivan Zelina. Bila su tu i neka nova lica koja će, nada se, dolaziti i ubuduće. "Za samu izložbu trebalo nam je oko dva mjeseca slaganja i godinu dana same pripreme jer je popis bio zahtjevniji i trebalo je istraživati gubitak austro-ugarske vojske. Budući da se ove godine slavi stogodišnjica završetka 1. svjetskog rata, rodila se ideja da napravimo izložbu. Istražujući, pronašao sam popis stradalih u 1. svjetskom ratu iz Zagorja, stoga sam došao na ideju da bismo mogli napraviti popis stradalih za Sveti Ivan Zelinu. Očekivao sam da će biti stotinjak ljudi, međutim pokazalo se da je u 1. svjetskom ratu sudjelovalo više od 970 osoba iz Kotora s područja Svetog Ivana Zeline, stoga smo odlučili dati počast tim ljudima, napraviti izložbu, prisjetiti ih se i spomenuti ih. Ova izložba se ne bi mogla ostvariti bez pomoći nekolicine kolekcionara iz njihovih privatnih zbirki. Tako zahvaljujemo gospodinu Kišu - Šaulovečkom, Krambergeru i Pavičiću, koji su našem Muzeju posudili više od 500 eksponata i teško mi je izdvojiti najznačajniji. Možda bih mogao izdvojiti uniformu gospodina Kiša, ordene i medalje gospodina Krambergera i uistinu velik broj eksponata gospodina Ivana Pavičića koji se potrudio tijekom godina prikupiti velik broj stvari, koje kad se stave u jedan kontekst tvore priču oko vojnika u 1. svjetskom ratu. Tu su stvari koje su vojnici svakodnevno koristili, s kojima su se susretali, i žrtve koje su morali dati kako bi obranili tada našu domovinu Austro-Ugarsku Monarhiju. Prilikom pripreme izložbe najdraža mi je bila suradnja s kolekcionarima i njihova želja da pokažu što su prikupili".

Osim u samoj izložbi, posjetitelji su mogli uživati u glazbenom programu u kojem su nastupili prof. Ljudmila i Nenad Kozig. Izložba ostaje otvorena do kraja studenog 2018. godine.

Pročitano 1586 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija