• Katastarska izmjera na području Grada Svetog Ivana Zeline

    Katastarska izmjera na području Grada Svetog Ivana Zeline

  • MALI ZELINSKI PLAC-izaberite OPG i naručite

    MALI ZELINSKI PLAC-izaberite OPG i naručite

  • Energetska i cjelovita obnova zgrade Muzeja Sveti Ivan Zelina

    Energetska i cjelovita obnova zgrade Muzeja Sveti Ivan Zelina

  • Godišnji izvještaj 2023.

    Godišnji izvještaj 2023.

  • Besplatne pripreme za državnu maturu

    Besplatne pripreme za državnu maturu

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Srijeda, 23 Svibanj 2018 07:41

Provedeno istraživanje među djecom i mladima u Zelini

Kako djeca i mladi vide prilike i izazove za odrastanje u svom gradu.

U sklopu projekta Prevencija u zajednici, usmjerenog na učinkovitu prevenciju zloporabe sredstava ovisnosti i smanjenje broja mladih ovisnika, Udruga roditelja „Korak po korak“ provela je istraživanje među mladim građanima Svetog Ivana Zeline o rizičnim čimbenicima koji doprinose zloporabi sredstava ovisnosti te rizičnim ponašanjima mladih na području grada. U istraživanju su sudjelovali učenici šestih i osmih razreda osnovnih škola Ksaver Šandor Đalski i Dragutina Domjanića te SŠ Dragutina Stražimira. Ukupno je sudjelovalo 159 učenika u dobi od 11 do 19 godina. Istraživanje su pripremile stručnjakinje s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a rezultati su u ponedjeljak, 21. svibnja, javno predstavljeni građanima na okruglom stolu koji je okupio ravnatelje, stručne suradnike i djelatnike odgojno-obrazovnih ustanova, predstavnike javnih službi, udruga te lokalne uprave.

„U ovaj projekt uključili smo se jer Grad Sv. Ivan Zelina, a posebno Vijeće za prevenciju grada Sv. Ivan Zelina želi što kvalitetnije raditi za i s djecom i mladima. Svjesni smo izazova pred nama, posebno u području vršnjačkog nasilja, mentalnog zdravlja djece te konzumacije alkohola, no spremni smo uključiti se i djelovati na pozitivne promjene u zajednici. Kako bi doprinijeli sinergiji napora svih stručnjaka, institucija i organizacija namjeravamo pristupiti izradi Akcijskog plana provedbe preventivnih programa i time sustavno raditi na smanjenju rizičnih čimbenika za pojavu ovisnosti kod djece i mladih“, istaknuo je Hrvoje Košćec, gradonačelnik grada Sv. Ivan Zelina.

Rezultate istraživanja moguće je grupirati u nekoliko skupina – vršnjačko nasilje, društvene mreže, nasilje u partnerskim vezama, igre na sreću, suicidalnost, korištenje sredstava ovisnosti i rizični čimbenici u zajednici. Neki od rezultata sukladni su i nacionalnoj statistici, poput podatka da je 26,2% posto djece i mladih bilo žrtva vršnjačkog nasilja u ovoj školskoj godini. 10 % učenika u ovoj školskoj godini sudjelovalo u tučnjavi, dok je 39% učenika koji su svjedočili vršnjačkom nasilju samo promatralo, ne pokušavajući ništa učiniti da ga spriječi. Ovi nalazi potaknuli su okupljene na okruglom stolu da raspravljaju o vrijednostima i aktivnostima u zajednici, susjedstvu, školi, obitelji, a koji bi doprinijeli smanjenju vršnjačkog nasilja i nasilja u vezama. Također, istaknuta je potreba za edukacijom mladih, ali i odraslih o štetnosti prekovremenog korištenja interneta. Naime, boravak na društvenim mrežama duži od dva sata povećava rizik da dijete bude žrtva nasilja putem interneta, a u ovom istraživanju, gotovo 70% ispitanih učenika izjavilo je da na društvenim mrežama provodi i nekoliko sati dnevno.

Kad je riječ o klađenju, ispostavilo se da se 23,3% učenika kladilo za novac ili drugu vrijednost u posljednjih godinu dana, a 14,8 % klađenje je obavilo u kladionici, što je zabrinjavajući podatak. U skupini rezultata koji se odnose na korištenje sredstava ovisnosti, istaknuli su se podaci da je 59,7% učenika u posljednjih 30 dana pilo pivo, vino ili žestoka pića, kao i da je 37,7% učenika u protekla dva tjedan popilo pet ili više alkoholnih pića zaredom. Također, gotovo 20% učenika je barem jednom probalo marihuanu.

Istraživanje je pokazalo da kao prilike u zajednici i ono što čini grad Sv. Ivan Zelina dobrim za život mladih su osjećaj pripadanja i privrženosti obitelji, prilike i nagrade u obitelji za prosocijalan angažman dok za njima slijede prilike i nagrade za prosocijalan angažman u zajednici i školi.

„Na okruglom stolu kroz raspravu željeli smo raspraviti ove nalaze istraživanja kako bi kroz razvoj konkretnog plana doprinijeli povezivanju svih napora na lokalnoj razini i time sustavno smanjili rizične čimbenike koji su se pokazali u istraživanju", istaknula je voditeljica projekta, psihologinja Marina Trbus iz Udruge roditelja „Korak po korak“.
---
Projekt Prevencija u zajednici provodi Udruga roditelja „Korak po korak“ u partnerskim gradovima Jastrebarskom, Svetom Ivanu Zelini i Zaprešiću uz podršku Ureda za suzbijanje zloporabe droga, Ministarstva zdravstva te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Pročitano 879 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija