• Katastarska izmjera na području Grada Svetog Ivana Zeline

    Katastarska izmjera na području Grada Svetog Ivana Zeline

  • MALI ZELINSKI PLAC-izaberite OPG i naručite

    MALI ZELINSKI PLAC-izaberite OPG i naručite

  • Energetska i cjelovita obnova zgrade Muzeja Sveti Ivan Zelina

    Energetska i cjelovita obnova zgrade Muzeja Sveti Ivan Zelina

  • Godišnji izvještaj 2023.

    Godišnji izvještaj 2023.

  • Besplatne pripreme za državnu maturu

    Besplatne pripreme za državnu maturu

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponedjeljak, 21 Svibanj 2018 09:25

Rezultati istraživanja u sklopu projekta Prevencija u zajednici

Iskustva i doživljaj djece i mladih grada Sv. Ivana Zeline o prisutnosti zaštitnih i rizičnih čimbenika za pojavu ovisnosti

Grad Sv. Ivan Zelina krajem prošle godine uključio se u projekt „Prevencija u zajednici“. Projekt ima za cilj osnaživanje gradskog Vijeća za prevenciju za doprinos učinkovitoj prevenciji zloporabe sredstava ovisnosti i smanjenju broja mladih ovisnika u zajednici.
Do sada je u sklopu projekta održana edukacija Vijeća za prevenciju u organizaciji nositelja projekta „Udruge roditelja Korak po korak“, provedeno je istraživanje među djecom i mladima, dok su kroz anonimne ankete u istraživanje uključeni i građani o potrebama i problemima s kojima se susreću u svakodnevnom životu na razini zajednice. Sada slijedi okrugli stol na kojem će se predstaviti rezultati istraživanja.
Okrugli stol održati će se u ponedjeljak, 21. svibnja, 2018. godine u Gradske vijećnice grada Sv. Ivana Zeline, s početkom u 18:00 sati. Udruga i grad Sv. Ivan Zelina pozivaju sve zainteresirane, a posebno roditelje, mlade, djecu, ravnatelje, stručne suradnike i djelatnike i djelatnice odgojno-obrazovnih ustanova, socijalne i zdravstvene službe, policije, civilnih i humanitarnih organizacija, crkve te ostale zainteresirane da se odazovu i dođu na okrugli stol.

„U ovaj projekt uključili smo se jer Grad Sv. Ivan Zelina, a posebno Vijeće za prevenciju grada Sv. Ivan Zelina žele što kvalitetnije raditi za i sa djecom i mladima. Smatramo da je itekako važno da radimo na prevenciji nepoželjnih ponašanja, kao što su ovisnosti, nasilje, vandalizam, skitnja i drugo, kako do većih problema ne bi ni došlo. Svjesni smo da kao zajednica trebamo raditi na zaštitnim čimbenicima i stvaranju osjećaja pripadnosti zajednici kako bi mladi mogli realizirati svoje potencijale i biti dio rješenja, a ne dio problema“, istaknuo je g. Hrvoje Košćec, gradonačelnik grada Sv. Ivan Zelina.

U istraživanju su sudjelovali učenici 6. i 8. razreda OŠ D. Domjanića i OŠ. K. Š. Đalskoga kao i učenici 2. i 4. razreda iz SŠ D. Stražimira. Ukupno je sudjelovalo 159 učenika u dobi od 11 do 19 godina. Udruga i grad se zahvaljuju svima koji su sudjelovali te pomogli da se realizira ovo istraživanje, kao i stručnjakinjama s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koje su osmislile i pripremile cijelo istraživanje kao i edukaciju Vijeća za prevenciju.

Rezultati istraživanja vezani za rizične čimbenike koji doprinose zloporabi sredstava ovisnosti te rizičnih ponašanjima mladih na području grada Sv. Ivan Zelina mogu se grupirati u nekoliko skupina: vršnjačko nasilje, društvene mreže, nasilje u partnerskim vezama, igre na sreću, suicidalnost, korištenje sredstava ovisnosti, rizični čimbenici u zajednici.

„Pozivamo sve, a posebno djecu, mlade i roditelje da dođu na predstavljanje rezultata istraživanja, jer nam je važno čuti njihovo mišljenje kako riješiti neke izazove i doprinijeti smanjenju rizičnih čimbenika koji su se pokazali u istraživanju - prvenstveno iskustava mladih o manjku rizika korištenja te lakoj dostupnosti alkohola i drugih opojnih sredstava. Zabrinjava i činjenica da gotovo 70% učenika na društvenim mrežama provodi nekoliko sati dnevno dok znanstveni nalazi upućuju da korištenje društvenih mreža više od dva sata dnevno povećava šanse da dijete doživi zlostavljanje putem Interneta. Stoga su nužne edukacije djece i mladih, ali i odraslih o kvalitetnijem načinu provođenja slobodnog vremena, posebno jer znamo da su upravo zajedništvo, obitelj, prilike i nagrade u obitelji za prosocijalan angažman zaštitni čimbenici, a što se pokazalo i u ovom istraživanju na razini grada“, istaknula je voditeljica projekta, psihologinja, Marina Trbus.

Projekt se provodi uz podršku Ureda za suzbijanje zloporabe droga, Ministarstva zdravstva te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Kroz projekt surađujemo sa stručnim suradnicama s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta koje imaju značajno iskustvo u provedbi istraživanja u ovom području, a ovo istraživanje odobreno je te verificirano od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Nositelj projekta je Udruga roditelja “Korak po korak” iz Zagreba, a u projekt su uključeni gradovi Jastrebarsko, Sv. Ivan Zelina i Zaprešić.

 

prevz zaj zaglavlje

 

 

Pročitano 948 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija