• Katastarska izmjera na području Grada Svetog Ivana Zeline

    Katastarska izmjera na području Grada Svetog Ivana Zeline

  • MALI ZELINSKI PLAC-izaberite OPG i naručite

    MALI ZELINSKI PLAC-izaberite OPG i naručite

  • Energetska i cjelovita obnova zgrade Muzeja Sveti Ivan Zelina

    Energetska i cjelovita obnova zgrade Muzeja Sveti Ivan Zelina

  • Godišnji izvještaj 2023.

    Godišnji izvještaj 2023.

  • Besplatne pripreme za državnu maturu

    Besplatne pripreme za državnu maturu

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Petak, 07 Travanj 2017 18:52

Grad Sveti Ivan Zelina pokrenuo inicijativu bratimljenja s gradom Épernay

Grad Sveti Ivan Zelina napravio je važan korak prema bratimljenju s gradom Épernay u Francuskoj, inače gradu koji je središte proizvodnje šampanjca.

Naziv "šampanjac" je rezerviran isključivo za ovu pokrajinu Champagne i predstavlja zakonski zaštićenu oznaku geografskog podrijetla, dok se druge vrste pjenušavih vina mogu službeno označavati samo kao pjenušci. U Épernayu svoje središte imaju vodeće šampanjske kuće kao što je recimo Moët et Chandon, koja proizvodi i vrhunski šampanjac Dom Pérignon.

„Upravo je vinarstvo i vinogradarstvo osnovna poveznica na kojoj se temelji želja za bratimljenjem gradova Sveti Ivan Zelina i Épernay. Za naš grad bi to bio prvi grad s kojim bi se pobratimili i vrlo smo uzbuđeni zbog toga jer se radi o svjetski poznatom i prestižnom gradu“ – izjavio je gradonačelnik Hrvoje Košćec nakon službene posjete Épernayu. U delegaciji su uz gradonačelnika bili i njegovi zamjenici Ivana Puhelek i Mario Dukarić.

Službeni sastanak organiziran je s Frederickom Neboutom, direktorom turističke zajednice i Marie Choquet, direktoricom odbora za bratimljenje grada Épernay. Na sastanku je sudjelovao i Pierre-Yves Bournerias, poznati enolog, koji je kao predstavnik Instituta Oenologique de Champagne prisustvo 48. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske prošle godine te se izravno uvjerio u bogatu vinogradarsku i vinsku tradiciju našega grada. S druge strane i naši vinari dolaze na institut Institute Oenological De Champagne na edukacije, razmjenu znanja i iskustva.

Službeni kontakti između dva grada započeli su prije više od godinu dana. Gradonačelnik grada Épernay Franc Leroy bio je doduše spriječen doći na prošlogodišnju Izložbu vina u Sveti Ivan Zelinu, ali je poslao službeni dopis i poruku podrške. Njegov dolazak planira se ove godine stoga je u tom smislu i ostavljena pozivnica za gradonačelnika, direktora turističke zajednice i drugih predstavnika grada Épernay. Direktor turističke zajednice Épernaya pozvao je gradonačelnika Košćeca da u prosincu ove godine u Épernay dovede delegaciju kulturno umjetničkog društva i drugih Zelinčana koji bi predstavili kulturu, umjetnost i tradiciju našeg grada na njihovom najvećem festivalu pod nazivom Habits de Lumière. Naime, cilj bratimljenja je da se suradnja uz vinski segment proširi i na područje gospodarstva, kulture, sporta i turizma.

„Sveti Ivan Zelina zadnjih godina sve se više okreće proizvodnji pjenušca koji se proizvodi iz autohtone sorte kraljevina i radimo sličnu simbiozu kao i regija Champagne. Posebno smo ponosni i na činjenicu da su organizatori biciklističke utrke „Tour of Croatia“ odredili da upravo Pjenušac Kraljica iz našeg grada bude službeni pjenušac utrke te finalna etapa već drugu godinu zaredom prolazi kroz naš grad. Poznato nam je da je Épernay već pet puta bio grad domaćin utrci „Tour de France“ te nam je drago da dijelimo i tu zajedničku strast“ – istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Košćec, prilikom predstavljanja grada u Épernayu.

Gradu Épernayu predano je pismo namjere s kojim se započinje inicijativa oko bratimljenja. Slijedi još niz međusobnih posjeta i razmjena nakon čega bi suradnja trebala biti formalizirana kroz potpisivanje povelje o bratimljenju dvaju gradova, a finalnu odluku o tome potvrđuje Gradsko vijeće uz točnu propisanu proceduru.

 

epernay 1                                   epernay 2

 


                      epernay 3

 

 

epernay 4                               epernay 5

 

 

           Leroy pismo

Pročitano 1515 puta

O Zelini | Ustroj | Pristup informacijama |Izjava o pristupačnosti |Korisni linkovi | Kontakt

© 2008-2016. Sva prava pridržana. Grad Sveti Ivan Zelina

Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Disleksija